Středa, 24 dubna, 2024
Domů Pozvánky FESTIVALY Hrnčířské a řemeslné trhy Beroun: Husovo náměstí 7. a 8. května i...

Hrnčířské a řemeslné trhy Beroun: Husovo náměstí 7. a 8. května i 11. a 12. června

Tradiční jarní hrnčířské a řemeslné trhy se budou opět konat na Husově náměstí v Berouně, letos již podvacáté! Po loňském úspěšném rozdělení trhů do dvou termínů se organizátoři spolu s vedením města Beroun rozhodli dva termíny opět zopakovat. Je možné, že se nakonec tento druhý termín stane také berounskou tradicí. Těšíme se tedy na vás 7. a 8. května i 11. a 12. června. Vystavovatelé budou na obou trzích pokaždé jiní, tedy oba jarní berounské trhy stojí za to navštívit. Oba dva termíny se budou konat ve znamení rozmanitého zpracování a využití drátu – drátování, drátenictví.

Vítejte ve světě drátu, ve spleti různých linií, smyček, spirál, křivek, oblouků, v nespočetném množství motivů. Je to zvláštní svět umění, tvrdé práce, trpělivosti, vášně, pokory a nadšení. Kdo do něj jednou vstoupí, zůstane v něm navždy. Je to svět netušených fenoménů řemesla, výtvarného umění, neobvyklých manuálních dovedností a vidění.
Drátenictví jako kočovné řemeslo vzniklo v 18. století na Slovensku a odtud se šířilo zejména do českých zemí. Řemeslo dráteníků sestávalo z oprav nádob pomocí drátu a později z výroby drátěných a plechových výrobků. Přestože v polovině 20. století ve své původní podobě definitivně zaniklo, zůstalo trvalým inspiračním zdrojem pro současné umělecké řemeslníky, designéry a výtvarníky. Z drátu se vyráběly tradiční předměty denní potřeby jak do kuchynw – cedníky, naběračky, podložky, podložky pod žehličky, košíky, mísy na ovoce, nebo také šparáky do dýmek. Oblíbené jsou různé součásti šatníku, věšáčky, háčky i poličky. Velmi praktické byly funkční pasti na myši, klece a klícky. Nejkrásnější pak byly různé dekorativní rámy zrcadel, šperky, ozdobné kraje talířů, po umělecké plastiky, sochy. Málokoho by ale napadlo, že z drátu lze vytvořit takéletadlo, motorku, lokomotivu, dámské šaty, střevíček nebo zdařilé podobynejrůznějších druhů ptáků, mořských živočichů a hmyzu, skutečná umělecká díla, která by řada z nás ráda vlastnila. V komorních uměleckých dílech autoři často kombinují drát se sklem, keramikou nebo kamenem. Vyvinula se unikátní technologie založená na ručním tvarování, vázání a proplétání kovových vláken bez svařování či pájení. Drát se rovněž používal na zpevnění kuchyňského nádobí, jako prevence před rozbitím. Nebo naopak byla-li nějaká nádoba rozbita, dráteník tuto nádopbu slepil směsí vody a mouky a následně odrátoval.

Dnes se tato rukodělná výroba opět vrací na výsluní zájmu lidí, práce s obyčejným drátem, ze kterého lze šikovnou rukou za pomocí jednoduchého nářadí vykouzlit nejrůznější předměty, šperky, roztodivné tvary i ornamenty.

Jedním z nejznámějších slovenských uměleckých dráteníků současnosti je Jaroslav Rod, v Berouně dobře známý a ani letos tedy nebude chybět. S tímto příjemným a stále pozitivně naladěným chlapíkem jste se mohli setkat na jarmarcích a výstavách v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Berouně, Teplé u Mariánských Lázní, Rožnově pod Radhoštěm, Bratislavě, Trnavě, Trenčíně i ve své domovině, v jeho milované Dubnici nad Váhom.

Ozdobné kraje talířů
vám představí manželé Pichovi z Milevska. Ti již k nám do Berouna na trhy jezdí s keramikou také dlouhá léta, ale víte také, že jsou zruční dráteníci? Oba mají velmi rádi historii a tak se naučili vyrábět středověkou keramiku, zároveň zmapovali i drátenictví. Svému řemeslu se věnují již od roku 1991. Jejich výrobky jsou k vidění na trzích, jarmarcích, v galeriích, muzeích i na různých hradech v černých kuchyních, pro muzea vyrábějí věrné kopie vzácných nálezů.

Zpevnění kuchyňského nádobí pak uvidíte u keramiků běžně, ale opravdovou drátenicí je keramička Miluše Hlavinková, autorka tradičních tvarů kameniny z Litovle. Ta se výrobě keramiky věnuje už dvaatřicet let, drátkování dělá bezmála patnáct let. Jezdí po republice, po jarmarcích a lidé jí nosí hrnce, abyjim je odrátkovala. Denně udělá tak deset až patnáct výrobků, což je dost nápor na ruce. Na nejmenší keramiku používá 0,315 milimetrů slabý drátek a na ty největší hrnce to je drát tlustý 2 a půl milimetru.

Těšit se můžete na další zvučná drátenická jména, jako jsou Kochová Marína, Soukupová Dana, Gilchrist Jana a její Galerie na drátku, Milbachová Lucie a účast přislíbil také Chaloupka Miroslav, jehož motorky a modely Volswagen Brouka z drátu zaručeně nepřehlédnete.

Závěrem sobotního dne vás srdečně zveme na vernisáž výstavy MKC Beroun v Muzeu berounské keramiky Štefan Smržík – Kované a drôtené výrobky až z Námestova, nedaleko od Žiliny, která je kolébkou slovenských dráteníků, přijede svou drátenickou zručnost představit drotár a kovář Štefan Smržík. Vybrat si u něj můžete jak tradiční naběračky, cedníky, mísy, misky, věšáčky na utěrky, či dekorace, jako například drátované srdíčko. Kromě jeho výrobků k prodeji na trhu vás zveme do Muzea berounské keramiky, kde v sobotu od 18 h zahájíme také výstavu jeho tvorby nejen užitkových předmětů, ale i interiérové doplňky, plastiky, reliéfy. Začal tak, že vzal manželčinu soupravu, kterou pro ni sám na koleni vyrobil a kovaný svícen kombinovaný s drátem na setkání dráteníků v Žilině, kde byli pracovníci z Ústředí lidové umělecké výroby (ÚĽUV) a jeho tvorba jim padla do oka. Nakonec s nimi začal od roku 1999 i spolupracovat a to trvá dodnes. Díky ÚĽUVu procestoval kus světa. Tak jako kdysi chodili dráteníci po světě, chodí i on, jen trošku jinak, buď letadlem nebo autobusem, nejčastěji ale v autě. Prezentovat lidovou uměleckou tvorbu byl několikrát ve Francii a Polsku, navštívil Nizozemsko. Zúčastnil se celosvětové výstavy v Kazachstánu „Expo“ a dokonce byl i na letních olympijských hrách v Číně 2008. Hudební úvod vernisáže vás čeká v podání Rostislava Žďárského, výrobce lidových nástrojů, pastýřských píšťal, fléten, fujar a koncovek. Od 19h pak třešničkou na narozeninovém dortu s naší dvacítkou, bude na zahradě MBK koncert hudebníka a člena kapely Circus Ponorka, Jana Ponocného. Jeho hudbu jste mohli slyšet i ve filmu Alice Nellis Andělé všedního dne, ve hře Audience u královny, kterou uvádí Národní divadlo, ve hře Věra v divadle Studio 2 anebo ve hře Božská Sarah v divadle Kalich. Má za sebou spolupráci s řadou špičkových hudebníků např. Steve Walsh, Jean Couture, John Riley, Ivan Kral atd. U nás představí svůj sólo projekt Circus Ponorka, kde asi jako první u nás začal cíleně hrát s looperem, a to ještě navíc ne nějakou alternativu, ale pop.

Trhy začnou v sobotu 7. května od 8 do 18 hod. Neděle 8. května od 9 do 17 hod. V průběhu trhů mezi stánky a ve vinařském koutku vystoupí několik hudebních souborů. V sobotu například dechová hudba, world music,známý Lovesong orchestra. Vychází z bohaté tradice české zábavní muziky a odbalkánců odkoukali jak dělat dechovku s drajvem. A v neděli brněnští Band of Heysek, parta hejsků, kteří skládají a hrají vlastní živočišné blues.

Samozřejmě nebudou chybět další umělecká, převážně užitá řemesla. Svůj um vám představí na 150 řemeslníků z domova i hosté ze zahraničí. Skláři, kováři, tkalci, brašnáři, mýdlaři, kartáčník, dřevozpracování všeho druhu – hračky, loutky, hudební nástroje, šperkovnice, kazety, stolky, židličky aj. Nejvíce zastoupena bude ale, jako vždy, keramika! Vždy ručně vyráběna, zahradní, užitá i dekorativní. Hrníčky se srdíčkem, tradiční kameninové hrnce, květináče, mísy a sádláky našich babiček. Vázy, sochy, plastiky, dekorační ozdoby. Vždy je dodržována původní technologie výroby, lidový či historický vzhled, ale najdete také moderní keramiku i porcelán. Jako každý rok, tak i letos se můžete těšit na výběr těch nejlepších současných řemesel s tradicí výroby. Přijďte se potěšit umnými výrobky a nákupem podpořit rukodělná řemesla a oblíbené řemeslníky.

Stánky s občerstvením již letos budou, ale v menším rozsahu. Doporučujeme vám místní berounské restaurace a hospůdky, hned u náměstí vám například restaurace U Aleny tradičně připraví grilované selátko a klobásky. Přímo na trzích se již ale můžete těšit na stánek pivo Berounský medvěd, ochutnáte kunratického Muflona, a letos nemůže chybět pivovar Dráteník, ten se vaří ze tří druhů Žateckých chmelů a humnových sladů ze Záhlinic. Tyto suroviny společně s vodou ze Znojemska a řemeslným fortelem perfektně fungují dohromady. Domácí slovenské sýry, rooster hot dog, vynikající grilované ryby a letos poprvé český karamel s různými variacemi chutí sladkých, bylinkových, kořeněných pod názvem Českokrumlovský karamel od Vaška. Jako občerstvení vám nabídnou karamelovou citronádu, Šaktí (karamelová dobrota s Ghí a mandlemi na sladkém pečivu) či zeleninovou pomazánku s Hot chilli karamelem na pečivu. Tradiční francouzská kuchyně zas poprvé zavoní paellous mořskými plody, která je oblíbeným pokrmem výhradně ve Španělsku. Lahodná káva, dortík, trdelník a koláčky, přírodní mošty, nanuky z čerstvého ovoce. A tradičně dobrá vína z Čech a Moravy ve vinařském koutku, kde najdete také řecké olivy, sýry a další gurmánské speciality.

Také letos směrovali organizátoři zisk z hrnčířské tomboly ve prospěch dobročinné sbírky berounské katolické farnosti, tak pokud rádi vyhráváte, kupte si od mladých skautů los do tomboly.

Parkování bude opět zajištěno na: Parkoviště u berounského nádraží, nové parkoviště P+R Na Podole a mimořádné parkoviště na louce na Závodí u řeky. Tato parkoviště budou bez poplatků. Věříme, že řidiči rádi místo poplatku přispějí dobročinným organizacím. Dále jsou k dispozici všechna zpoplatněná parkoviště např. parkovací dům U Černého koně aj.

To nejkrásnější a vyrobeno s láskou najdete opět jen v Berouně. Těšíme se na vás! Brzy na viděnou!

Veškeré informace najdete na www.hrncirsketrhy.cz a www.htberoun.cz .
V průběhu trhů pak u našeho INFO stánku, který bude jako každoročně na travnaté ploše Husova náměstí a u hlavního vstupu od ulice V Pražské bráně.

Gabriela Součková
asistentka redakce Berounského regionu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Knihovna opět otevře brány do světa fantastiky. Blíží se 3. ročník FantastiConu

Chcete si na chvíli odpočinout od reality? Přijďte v sobotu 18. května 2024 (10:00–19:00) do Městské knihovny Beroun na FantastiCon! Akce pro všechny fanoušky fantastiky...

Nová naučná stezka „Po stopách Josefa Leopolda Zvonaře“ bude otevřena v Kublově

Již od 27. dubna 2024 se v obci Kublov jako součást oslav 200 výročí narození Josefa Leopolda Zvonaře slavnostně otevře nová naučná stezka. Její...

Cestovatelská fotogalerie Alberta Levíčka v Jiné kávě

Od 2. dubna 2024 je v prostorech berounské kavárny Jiná káva k vidění výstava cestovatelských fotografií od Alberta Levíčka s názvem KENYA. Vernisáž proběhla...

Tradiční hrnčířské trhy v Berouně proběhnou v květnu a červnu

Ve dnech 11. - 12. května a 8. - 9. července 2024 se tradičně uskuteční jarní, hrnčířské a řemeslné trhy. Budou se opět konat...

Hostimští umělci vystavují v prostorách bývalé fary ve Svatém Janu pod Skalou

V pátek 26. dubna 2024 se od 17 hodin uskuteční ve Svatém Janu pod Skalou čp. 2 v prostorách bývalé fary vernisáž výstavy hostimských...

Thriller z Berouna: Nová kniha Martina Kušky čeká na vydání

Jsou berounské ulice a krajina Českého krasu vhodnou lokalitou pro knižní thriller? Autor Martin Kuška vnímá svůj rodný region jako neotřelou a atraktivní kulisu,...

V berounské městské knihovně probíhají dvě výstavy současně

V Městské knihovně Beroun probíhají v současné době dvě výstavy souběžně. Jednak je to výstava Jiřího Pavlise s názvem Ledňáček a spol. v prostorách vestibulu. Fotograf Jiří Pavlis tam...

Výstava v Holandském domě: „Guatemala v Berouně / Spojené kořeny“

Městské kulturní centrum Beroun uspořádalo v Galerii Holandský dům výstavu s názvem GUATEMALA V BEROUNĚ / SPOJENÉ KOŘENY. Výtvarnice Paulina Ramírez Štorek se totiž narodila...