Sobota, 27 července, 2024
Domů Aktuality Od září se chystá bohatý program: „Zažít město jinak“, houby, tibetské mísy...

Od září se chystá bohatý program: „Zažít město jinak“, houby, tibetské mísy i deskovky v knihovně

Městská knihovna Berou se probouzí k životu! Nejen, že brzy skončí letní provoz a vrátíme se ke klasické otevírací době, ale po dlouhé přestávce způsobené nejrůznějšími nařízeními vám opět budeme moci nabídnout bohatý kulturní program. Co chystáme?

Jak efektivně připravit své dítě k přijímacím zkouškám

Seminář pro rodiče budoucích gymnazistů a středoškoláků. Čekají Vaše dítě příští rok přijímačky? Chcete se dozvědět, jak zvýšit šance na úspěch? Co Vaše dítě u přijímaček na víceletá gymnázia a střední školy čeká? Jak se efektivně připravit? Jakou zvolit strategii? Toto a mnohem více se dozvíte během semináře, kterým Vás provede Ing. Radek Janušek, lektor přípravných kurzů prijimacky-beroun.cz. Seminář se koná ve středu 8. září 2021 od 18:00 hodin a je zdarma. Všechny informace na www.prijimacky-beroun.cz/knihovna

Houby: jejich využití a význam pro člověka

Přednáška známého mykologa Oldřicha Jindřicha posluchače seznámí s velkým množstvím jedlých i nejedlých hub rostoucích i v přírodě Berounska. Povíme si také něco o využití hub v potravinářství, jelikož houby obsahují vlákninu a jiné látky prospěšné pro člověka. Léčivé druhy se používají jako doplněk stravy a využívají se ve farmacii a dalších činnostech. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 9. září 2021 od 18:00 hodin. Vstupné 30 Kč. Předprodej vstupenek v knihovně.

Zvukový dýchánek s tibetskými mísami

Koncert tibetských zpívajících mís a dalších relaxačních hudebních nástrojů se uskuteční v pátek 10. září 2021 od 18:00 hodin. Zvuk tibetských mís pohladí a uvolní. Jejich alikvótní tóny mají blahodárné účinky na lidskou mysl a tělo. Kromě hudebního zážitku přináší nejen relaxační, ale i terapeutický efekt. Poslech zvuku terapeutických hudebních nástrojů a přijímání jejich vibrací pak může být jednou z přímých cest, které vedou k hlubšímu poznání a vnitřní transformaci. Alikvótních tónů, které dokáže vykouzlit tibetská mísa, je nepočítaně. Lada Čubová vás jimi bude hýčkat, zvonkohrou koshi konejšit, bubnem štěstí rozechvívat a na buňky rozkládat zemitým zvukem dešťové hole. Vstupné 200 Kč. Z důvodů omezené kapacity je nutná předchozí registrace na e-mailu info@nechserozeznit.cz. Sedí se na židlích, pokud však máte zájem o místo vleže (nutná vlastní karimatka či podložka), uveďte to ve své přihlášce. Více info na www.nechserozeznit.cz

Klub hráčů

Rádi hrajete deskovky? Vezměte rodinu či partu a přijďte k nám! Můžete zažít dobrodružnou výpravu do podzemí plného monster a vzácných pokladů či vyhrát bitvu nad náčelníky ostatních vikingských klanů a zajistit si tak nehynoucí slávu při nadcházejícím Ragnaröku. Klub hráčů se bude konat vždy první sobotu v měsíci od 13:00 do 18:00 hodin. Začínáme výjimečně až 11. září!

S knížkou do života

Dopoledne v knihovně pro nejmenší a jejich rodiče. V rámci celostátního projektu S knížkou do života nabízíme úplně novou sérii setkávání pro rodiče s dětmi ve věku od 1 roku do 3 let. Pod vedením lektorky Petry Veselé budou děti spolu s rodiči pracovat s knížkou, společně si hrát, zpívat a učit se říkadla. Srdečně vás zveme na první letošní setkání, které se uskuteční ve čtvrtek 16. září 2021 od 9 do 11 hodin (další setkání proběhne 21. října, 18. listopadu a 16. prosince). Na každý termín je třeba se předem přihlásit buď osobně na oddělení pro děti, nebo na e-mailu detske@knihovnaberoun.cz. Při těchto setkáních dostanou rodiče též uvítací balíček projektu S knížkou do života. 

Klub přátel výtvarného umění

Přátelé výtvarného umění se opět sejdou ve čtvrtek 16. září 2021 od 16:30 hodin. Promítán bude film Jana Zímy st. Hrnčířské trhy. 

Rozeznění – alikvótní zpěv a tibetské mísy

Hudební setkání s alikvóty a tibetskými mísami pod vedením Lady Čubové se uskuteční v pátek 17. září 2021 od 18:00 hodin. Vyzkoušíme si různé dechové a hlasové techniky, prostřednictvím kterých uvolníme nejen svůj hlas, ale i tělo a psychiku. Pozornost budeme věnovat různým technikám alikvótního zpěvu. Zároveň si něco povíme o tibetských mísách a zahrajeme si na ně. Se dnem se rozloučíme krátkým poslechovým koncertem. Program je určen všem zájemcům bez předchozí zkušenosti se zpěvem či hrou na hudební nástroj. Naším cílem je se uvolnit, zrelaxovat a objevit nové cesty radostného bytí. Budeme se učit naslouchat, souznít a jak se rozeznít. Workshop se uskuteční ve vestibulu knihovny. Vstupné 300 Kč. Z důvodů omezené kapacity je nutná předchozí registrace na e-mailu info@nechserozeznit.cz. Více info na www.nechserozeznit.cz

Panenka v kapse

Obnovení intuice jako zasvěcení. Marie Magdalena Knapik pro nás připravila kreativní dílnu, ve které budeme vytvářet Motánki. Po staletí známé panenky Motánki se nacházejí téměř v každé slovanské zemi. Podle tradice jsou tyto panenky vyráběny ručně, z kousků látky, bez šití, bez použití ostrých předmětů, pouze motáním a vázáním látek. Tradiční Motánki měly velkou symbolickou a emocionální hodnotu. Tvořily je ženy jako amulety a talismany, byly vyrobeny matkami pro dcery nebo babičkami pro vnoučata na znamení péče a pokračování rodiny. 

V současné době je vytvářejí jak ženy, tak muži pro sebe a své příbuzné a vizualizují v nich dobrá přání. Vytvoření symbolické panenky vám umožní soustředit se na to, co je v životě důležité, kontaktovat svou intuici a řídit své myšlenky. Během workshopu si povíme o bohaté tradici výroby slovanských panenek a o tom, jak se dnes s nimi vyplatí pracovat. Představíme si různé typy panenek a řekneme si něco o jejich symbolice.

Workshop se uskuteční na pobočce Sídliště v sobotu 18. září 2021 od 9:00 do 13:00 hodin. Cena workshopu je 600 Kč. Rezervace nutná na e-mailu sedmseptu@gmail.com nebo tel. čísle 733 500 954.

Zažít město JINAK

Jiná káva a Městská knihovna Beroun se již podruhé připojili k iniciativě Zažít město jinak (ZMJ), kterou již několik let pořádá spolek AutoMat. Jejím cílem je alespoň na krátkou dobu proměnit ulice, chodníky či volné plochy na místa příjemnější pro život. ZMJ je založeno na principu společného sdílení veřejného prostoru a vzájemné výpomoci. Program vytváří místní obyvatelé, spolky, organizace apod., se záměrem danou lokalitu oživit či nějakým způsobem přetvořit, aby byla vnímána jiným způsobem než doposud. Proto přijďte “Zažít Beroun jinak” na parkoviště U Kasáren, které se při této výjimečné události na celé odpoledne promění v místo setkávání, společných aktivit, her a zábavy. Těšit se můžete například na SWAP (výměnu věcí), charitativní bazar knih, hraní deskovek, divadélko a aktivity pro děti a mnoho dalšího. Pro více informací sledujte událost na Facebooku, kde budeme průběžně aktualizovat program. Akce proběhne v neděli 19. září 2021 od 11:00 do 20:00 hod. 

Čtenářský klub

Čtete rádi? A rádi si o knížkách povídáte? Máte s kým sdílet své čtenářské zážitky? Přečetli jste skvělou knihu a teď nemáte komu sdělit, že si ji určitě musí přečíst také?  Pak je čtenářský klub právě pro vás! Setkání se uskuteční ve čtvrtek 23. září 2021 od 18:00 hodin. Nutná předchozí registrace na mvs@knihovnaberoun.cz

Příroda Městské hory

Miloslav Růžička je aktivním členem Fotoklubu Beroun. Pravidelně se účastní klubových výstav a soutěží. V době covidové se svým psem Teddym hojně navštěvoval Městskou horu. Při těchto procházkách vznikla většina fotografií, které tvoří již druhou autorovu výstavu v naší knihovně. Výstava je k vidění na oddělení pro dospělé po celé září.

Legínománie

Tvořivá výstava na pobočce Sídliště tentokrát představí tvorbu Jitky Heroutové a Ladislavy Heiesové, které možná znáte pod jménem Textilmánie. Výstava bude k vidění po celé září

Když jsem šel z hub              

Výstava Když jsem šel z hub byla realizována Muzeem Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech  na podzim roku 2016 v prostorách tamního muzea. Byla vytvořena z autorských fotografií mykologa Oldřicha Jindřicha, autorkou fotografií biotopů a doprovodných obecných textů  je kurátorka výstavy RNDr. Mgr. Miroslava Šandová. Výstava následně putovala po několika městech. Část této výstavy bude nyní k vidění v Berouně, kde doprovodí přednášku Oldřicha Jindřicha. Výstavu pořádáme ve spolupráci s Muzeem Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočkou Západočeského muzea v Plzni a bude k vidění po celý měsíc září ve vestibulu knihovny. 

Ztracený knihovník potřetí

Třetí díl naší únikovky je tady! Poté, co jsme po ztraceném knihovníkovi pátrali přímo v knihovně a ve virtuálním prostředí, se vydáme ven. Přímo po Berouně se totiž potulují zlé bytosti z jiného světa (ano, Požírači vědomostí jsou tu!). Vaším úkolem bude zabránit jim v páchání škod a možná i v úplném zničení našeho světa. Sbalte si svačinu, vezměte pohodlné boty a vypravte se na záchrannou výpravu po městě a jeho okolí. Hra je určena primárně dětem ve věku 9-13 let, ale zabaví se u ní celá rodina. Přihlašovat se můžete na e-mailu studovna@knihovnaberoun.cz. Upozorňujeme, že délka hry se pohybuje kolem 3 hodin, nachodíte cca 12 km a cesta nebude vhodná pro kočárky. Druhý díl únikovky si můžete kdykoliv zahrát na www.ztracenyknihovnik.cz 

VIB – VelikánI Berounska (a Hořovicka) pokračují

Jak dobře znáte regionální osobnosti? Poznáte je podle několika indicií? Své znalosti si můžete hravou formou vyzkoušet v našem projektu, který bude od září opět pokračovat. Každý týden zveřejníme na webu a sociálních sítích indicie k jedné z osobností a po týdnu prozradíme správnou odpověď i se zajímavostmi o osobnosti a literaturou z našeho fondu. 

Regiohraní

Když se spojí trénování paměti s láskou k okolní krajině, vznikne z toho Regiohraní. Projekt, při kterém si procvičíte paměť, zjistíte, jak dobře znáte náš kraj a navíc se třeba dozvíte něco nového. Každý týden zveřejníme na webu www.pametberoun.cz a Facebooku knihovny nové cvičení a po týdnu prozradíme řešení. Hrajte si a poznávejte s námi!

Zvídavý čtenář

Inspirativní čtenářská aktivita pro děti. Zveme dětské čtenáře do světa knih prostřednictvím pracovních listů, jež vedou děti k zamyšlení a ke knihám, které stojí za to si přečíst. Každý měsíc zveřejňujeme na našich webových stránkách nový pracovní list, který nabízí možnost s dětmi hovořit o různých tématech a problémech. Využijte příležitosti, při níž mohou děti rozvíjet nejen čtenářské dovednosti, ale i komunikační schopnosti a mezilidské vztahy. Sobota na pobočce 4. září 2021, 9:00 – 12:00 hod., sobota na dětském25. září 2021, 9:00 – 12:00 hod.

Změna programu vyhrazena.

Iva Stluková
Městská knihovna Beroun, oddělení regionální literatury

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Berounská básnířka Heda Průchová věnovala své dílo hlavně dětem

Berounské spisovatelce Hedě Průchové vyšla v roce 1959 sbírka básní Kvítí u cesty. Nechala se k němu inspirovat dílem Květiny Josefa Mánesa. Její knížka...

Šeherezáda vyprávěla pohádky, zpívala a tančila v Hořovicích

Komorní pěvecký soubor Základní umělecké školy Josefa Slavíka Hořovice KOPES uvedl dětský anglický muzikál ŠEHEREZÁDA (SCHEHERAZADE-Tales of The Arabian Nights) z pera Nicka Perrina...

Mezisvěty (3xHamplovi) v Galerii Starý zámek v Hořovicích

Akad mal. Petr Alois Hampl – obrazy a grafika / BcA. Petra Hamplová – skleněné objekty / MgA. Petr Hampl – obrazy Zahájení výstavy: 27....

Ve Svatém Janu pod Skalou proběhne tradiční pouť

V obci Svatý Jan pod Skalou se v sobotu 22. června a v neděli 23. června uskuteční tradiční Svatojánská pouť s velmi bohatým kulturním...

Muzeum berounské keramiky zve na vernisáž „Jan Jánský – Steinberg Pottery“

Jana Jánského již od dětství zajímají dávné civilizace i pozdější práce řemeslníků 17.-19. stol. Z nich také pramení jeho inspirace. Díky své matce Zdeně...

BEROUNSKÉ HRADBY letos lákají nejen na násobného držitele ceny Anděl

Desátý ročník největší berounské hudební akce pod širým nebem nabídne v sobotu 15. června na Husově náměstí kromě skvělé muziky i produkty malých pivovarů...

Na hudlickém minifestivalu „Skála fest“ zahrají kapely pro dobrou věc

Kapela Jungmannova vnoučata ve spolupráci s obcí Hudlice vás zve na dobročinný minifestival Skála fest. Akce se uskuteční v lokalitě Pod Skálou v Hudlicích...

Geniální vídeňský varhaník a skladatel Josef Labor pocházel z Hořovic

Před 100 lety zemřel ve Vídni hořovický rodák, který byl ve své době označován za jednoho z nejlepších světových varhaníků. U nás zůstává spíše...