Čtvrtek, 25 dubna, 2024
Domů Pozvánky Spisovatelka Markéta Pilátová či začínající výtvarnice Veronika Veleva - to a mnohem...

Spisovatelka Markéta Pilátová či začínající výtvarnice Veronika Veleva – to a mnohem více v berounské knihovně

Herka

Klub deskových her pro mladé hráče ve věku 13 – 18 let pod vedením farářů Jordana Tomeše a Davida Kašpera se uskuteční v termínech 1. a 29. dubna vždy od 17:00 do 19:00 hodin

Noc s Andersenem

Už 22. zážitková noc pro děti se chystá v knihovnách, školách, klubech, domech dětí, v hasičárnách, u skautů i pionýrů. Akci věnovanou podpoře dětského čtení pořádá Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR. Letos se dobrodružné nocování uskuteční z pátku 1. dubna na sobotu 2. dubna 2022. Akce je určena všem dětem ve věku od 6 do 10 let, které minimálně rok pravidelně navštěvují knihovnu. Dítě je nutné předem přihlásit, kapacita míst je omezena. Přihlášku si rodiče mohou vyzvednout přímo v knihovně na oddělení pro děti.

Deskoherní turnaj

Všichni nadšenci do deskovek, pozor! Městská knihovna Beroun chystá se velký turnaj v deskovkách! Těšte se na sobotu 2. dubna 2022 (akce byla přeložena z důvodu nemoci). Turnaj odstartuje v 10:00 hodin (pro případné vysvětlení pravidel se dostavte už v 9:00), od 12:00 do 13:00 proběhne polední pauza a předpokládaný konec bude v 17:00 hodin. Registrujte se na dospele2@knihovnaberoun.cz nebo na telefonu 311621947. Počet účastníků je omezen. Startovné je 50 Kč. Podle počtu účastníků bude vybráno několik z těchto her: Carcassone, Cabo, Port Royal, Citadela, Minutová říše či Azul. Akci pořádá Městská knihovna Beroun a Herka (klub deskových her pro mládež) a deskoherní bar Escape. Sponzorem je Mindok.

Klub hráčů                 

Rádi hrajete deskovky? Vezměte rodinu či partu a přijďte k nám! Můžete zažít dobrodružnou výpravu do podzemí plného monster a vzácných pokladů či vyhrát bitvu nad náčelníky ostatních vikingských klanů a zajistit si tak nehynoucí slávu při nadcházejícím Ragnaröku. Klub hráčů se bude konat vždy první sobotu v měsíci od 13:00 do 18:00 hodin. Další setkání se koná 2. dubna!

Romové ve fotografii

Základní škola Loděnice pořádá pod záštitou místopředsedy Senátu ČR Jiřího Oberfalzera výstavu k Mezinárodnímu dni Romů. Autory fotografií jsou Jaroslav Balvín a Monika Farkašová. Vernisáž se uskuteční v pondělí 4. dubna 2022 od 17:00 hodin. Součástí vernisáže bude vyhlášení vítězů výtvarné soutěže dětí na téma Romové v pohybu. Výstava bude k vidění na oddělení pro dospělé až do konce dubna.

Lidoví pavouci – slovanské velikonoční ozdoby

V první polovině 19. století byli jedním z nejdůležitějších dekorativních prvků venkovských místnosti lidoví pavouci – trojrozměrné konstrukce ze slámy, příze, kusů látek a hedvábného papíru, připomínající lustry. Tradice výroby pavouků byla v celém Polsku a v jiných slovanských zemích běžná mnohem dříve a odkazovala na magické rituály a kosmologické koncepty. V minulosti se věřilo, že sláma má magické vlastnosti, zajišťuje blahobyt a dokáže vyhánět zlé démony z chýše. Pozůstatky těchto magických praktik se zachovaly v mnoha současných rituálech, jako je vynesení jara (Moreny) nebo ukládání sena pod ubrus na Štědrý večer. Pavouci se vyráběli z žita a věšeli se nad stůl během oslav Vánoc a Velikonoc. Zpočátku se vyráběli u příležitosti svátků, poté se pavouci připravovali na křtiny, svatby a další významné oslavy. Kreativní dílna, kde se naučíte vytvořit si vlastní ozdobu/amulet a dostanete všechny potřebné materiály pro výrobu se uskuteční v sobotu 9. dubna 2022 od 9:00 do 13:00 hodin. Zajištěno bude také malé občerstvení. Cena dílny je 800 Kč. Závazné přihlášky posílejte na emailovou adresu: Sedmseptu@gmail.com nebo na telefonní číslo 733 500 954. Potvrzením účasti bude zaplacení nevratné zálohy ve výši 350 Kč. Těší se na vás Gala Astara.

Příběhy čerta z uhláku

Dětskou knížku „Příběhy čerta z uhláku“ pro menší školáky připravila teprve třináctiletá Daniela Melicharová, která poutavé vyprávění o moderních čertích klucích začala psát už ve svých deseti letech. Mladá autorka poté na příběhu intenzivně pracovala další dva roky. Část vyprávění již před časem vyšla ve školním časopise, kde sklidila slova chvály nejen od spolužáků, ale i od učitelů. Poutavé příběhy v ní doplňují nádherné ilustrace začínající berounské ilustrátorky Veroniky Velevy, která nyní studuje první ročník střední uměleckoprůmyslové školy. Vernisáž ilustrací spojená s křtem knihy proběhne v pondělí 11. dubna 2022 od 18:00 hodin. Ilustrace budou k vidění po celý měsíc duben ve vestibulu knihovny.   

Čtenářský klub

Čtete rádi? A rádi si o knížkách povídáte? Máte s kým sdílet své čtenářské zážitky? Přečetli jste skvělou knihu a teď nemáte komu sdělit, že si ji určitě musí přečíst také? Pak je čtenářský klub právě pro vás! Další setkání se uskuteční ve čtvrtek 21. dubna 2022 od 18:00 hodin

Fotografování jarní krajiny

Fotograf Petr Mrázek pro nás připravil vycházku kolem Berounky zaměřenou na fotografování ptactva a panoramat. Asi 7 km dlouhá trasa povede z náměstí k bývalému autobusovému nádraží, kde bude probíhat fotografování kachen, labutí a racků. Pokračovat budeme přes železniční most na pravou stranu Berounky, podél vody do Srbska a vlakem se vrátíme zpět do Berouna, kde si pak v knihovně popovídáme nad fotografiemi.

Co možná potkáme? K tradičním celoročním obyvatelům naší krajiny, jako jsou sýkorky, vrabčáci, kosi, červenky, pěnkavy, straky, volavky aj. přibudou už i jarní navrátilci z teplých krajů. Můžeme se tedy těšit, na budníčky, pěnice, drozdy, vlaštovky, jiřičky, skřivany, špačky, čápy, konipasy …a na obloze už třeba zahlédneme i první rorýse.

Akce se uskuteční v sobotu 23. dubna 2022. Sraz je v 9:00 hodin na berounském náměstí u sochy Mistra Jana Husa. Vycházka zabere cca 3 hodiny. Cena je 150 Kč, nutná platba předem. Přihlašování do 15. dubna 2022 na e-mailu dospele2@knihovnaberoun.cz, telefonu 311 621 947, nebo osobně v knihovně. Kapacita omezená. S sebou si vemte cokoli, co fotografuje, dalekohled, dobrou náladu a lásku k přírodě.

Krása zvuku tibetských mís

Chcete se dozvědět více o tibetských mísách, jejich složení, historii a způsobu použití? Chcete se dozvědět více o účincích muzikorelaxace? Rádi byste si pořídili vlastní mísu, ale nevíte, jak na to? Chcete si práci s mísou sami vyzkoušet? Pak přijďte na workshop, kde bude dostatek času si o všem popovídat a vše vyzkoušet. Program bude ukončen koncertem. Vstupné 600 Kč. Nutná předchozí rezervace místa na info@nechserozeznit.cz. Doneste si vlastní podložky a deky na přikrytí, příp. i meditační polštářek či jinou podložku na sezení. Drobné občerstvení zajištěno. Akce se uskuteční pod vedením Lady Čubové v sobotu 23. dubna 2022 od 14:00 do 18:00 hodin. Více info na www.nechserozeznit.cz

Budoucnost našich lesů a divoké přírody 

Co můžeme udělat pro lepší budoucnost českých lesů a divoké přírody? Jaké chyby děláme při „boji“ s kůrovcovou kalamitou? Jak máme obnovovat lesy, aby byly odolnější? A co obnově lesů brání? Proč potřebujeme nejen lesy s produkcí dřeva, ale také prostor pro divokou přírodu? Nejen tím se bude v dubnové přednášce zabývat Jaromír Bláha z Hnutí DUHA. Jaromír Bláha působí od začátku 90. let v Hnutí DUHA, kde založil v roce 1994 program Lesy (nyní program Krajina). Cílem programu je ochrana zbytků málo narušených lesů a obnova míst ponechaných divoké přírodě, ale také zlepšení stavu hospodářských lesů změnou hospodaření směrem k šetrným, přírodě blízkým postupům. Přednáška se uskuteční ve středu 27. dubna 2022 od 18:00 hodin v rámci celoročního přednáškového cyklu Za minutu dvanáct. Vstupné 50 Kč, předprodej v knihovně.

Čtení a origami houbová dílna z knihy Bába Bedla

Spisovatelka Markéta Pilátová pro nás připravila čtení z knihy pro mladší i starší děti spojené s origami houbovou dílnou. Děti si poslechnou dobrodružný příběh, jehož děj se odehrává na sklonku války ve Velkých Losinách, a seznámí se s tajemnou Bábou Bedlou a jejími přáteli. Na konci se naučí nejen spoustu věcí o houbách, ale taky jednu poskládat z papíru. Akce se koná ve čtvrtek 28. dubna 2022 od 13 do 14 hodin na oddělení pro děti. Vstupné 30 Kč. 

Literární večery Stranou s Markétou Pilátovou

Spisovatelka Markéta Pilátová na besedě představí román Senzibil, v němž se  v zamlžených a drsných Jeseníkách pouští do nelítostného zápasu na život a na smrt dva muži nadaní schopnostmi, které si spojujeme spíše s pradávnými kouzelníky. Román rozehrává příběh dvou senzibilů obdařených těžko vysvětlitelnou silou, kterou každý z nich využívá jiným způsobem. Zároveň je sondou do českého „něcismu“, tedy obecně rozšířené víry v „něco“ vyššího, jež se neváže na tradiční náboženství a církve, ale také příběhem urputného a věčného boje dobra se zlem. Značná část děje se odehrává mimo hmatatelnou realitu, v paralelních světech. Při tom se dozvíme mnohé o senzibilech, zázračných léčitelích, přelévání mentální energie a pokusech předlistopadového režimu využít tuto těžko uchopitelnou skutečnost ve svůj prospěch. Některé motivy románu jsou rozprostřeny mezi pohádku a science-fiction, ale zároveň jsou pevně ukotveny v realitě. K tomu napomáhá i hluboká spjatost děje s Jeseníky s tajemností tamější přírody i tragickým obdobím čarodějnických procesů, které na desetiletí ovlivnily celý kraj a jeho obyvatele. Kromě jiných témat je román i příběhem mnoha podob lásky, zdaleka ne vždy idylické a naplněné. Beseda se uskuteční ve čtvrtek 28. března 2022 od 18:00 hodin. Vstup volný.

Přírodní rostlinná mýdla

Tvořivá výstava na pobočce Sídliště tentokrát představí ručně vyráběná přírodní rostlinná mýdla Šárky Vlčkové. K vidění budou po celý měsíc duben. 

Iva Stluková
Městská knihovna Beroun, oddělení regionální literatury

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Slavnostní den Jarmily Novotné na zámku v Litni

V sobotu 25. května 2024 se uskuteční akce Slavnostní den Jarmily Novotné v Litni. Festival vznikl jako připomínková akce k výročí české operní pěvkyně...

„Talent 2024“ se jako každoročně vyhlašoval v Městské galerii Beroun

Dne 24. dubna 2024 se od 14:00 uskutečnila každoroční vernisáž výstavy oceněných prací žáků po/berounských škol v Městské galerii Beroun. Jako každoročně neměli letos berounští...

Knihovna opět otevře brány do světa fantastiky. Blíží se 3. ročník FantastiConu

Chcete si na chvíli odpočinout od reality? Přijďte v sobotu 18. května 2024 (10:00–19:00) do Městské knihovny Beroun na FantastiCon! Akce pro všechny fanoušky fantastiky...

Nová naučná stezka „Po stopách Josefa Leopolda Zvonaře“ bude otevřena v Kublově

Již od 27. dubna 2024 se v obci Kublov jako součást oslav 200 výročí narození Josefa Leopolda Zvonaře slavnostně otevře nová naučná stezka. Její...

Cestovatelská fotogalerie Alberta Levíčka v Jiné kávě

Od 2. dubna 2024 je v prostorech berounské kavárny Jiná káva k vidění výstava cestovatelských fotografií od Alberta Levíčka s názvem KENYA. Vernisáž proběhla...

Tradiční hrnčířské trhy v Berouně proběhnou v květnu a červnu

Ve dnech 11. - 12. května a 8. - 9. července 2024 se tradičně uskuteční jarní, hrnčířské a řemeslné trhy. Budou se opět konat...

Hostimští umělci vystavují v prostorách bývalé fary ve Svatém Janu pod Skalou

V pátek 26. dubna 2024 se od 17 hodin uskuteční ve Svatém Janu pod Skalou čp. 2 v prostorách bývalé fary vernisáž výstavy hostimských...

Thriller z Berouna: Nová kniha Martina Kušky čeká na vydání

Jsou berounské ulice a krajina Českého krasu vhodnou lokalitou pro knižní thriller? Autor Martin Kuška vnímá svůj rodný region jako neotřelou a atraktivní kulisu,...